header-3.jpg
Nieuws

Bewegende scholieren? Dat helpt!

07-11-2014 Diederik ter Haar

Een gemiddelde middelbare scholier kan zijn aandacht maximaal 45 minuten ergens bijhouden. Dan is de koek op. Moment voor een pauze dus. Bij Spring doet een leerling dat op verschillende manieren: met elkaar geinen, een tosti maken, de smartphone, potje darten of even naar buiten, bijv. voetballen op HFC. Al meerdere keren is een bal in de Crayenestersingel verdwenen en ja, zelfs een leerling is een keer koppie onder gegaan. Spring stimuleert drukte en beweging tijdens de pauzes. Want erna kan de leerling weer volop geconcentreerd aan het werk!

Een kind is van nature bewegelijk, maar brengt zijn dag voornamelijk zittend door. Het vele stilzitten in een schoolbank (en op de bank thuis) moet dan ook gecompenseerd worden met minimaal één uur beweging per dag. Er zijn steeds meer geluiden dat kinderen dat op school moeten doen, d.m.v. dagelijks bewegingsonderwijs. Een recent initiatief hiervoor is het project Gezonde School, waarin scholen zich verplichten om te werken aan een gezonde schoolomgeving. Bewegingsonderwijs is hierbij één van de speerpunten.

Een goed beweegprogramma is niet alleen positief voor de fitheid van een kind, maar ook voor zijn leerprestaties. Voor de meeste leerlingen geldt: hoe langer ze in de klas stil moeten zitten, hoe moeilijker het voor ze is om op te letten. De concentratie neemt enorm af. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegende kinderen met goede bewegingsvaardigheden beter presteren op lezen, spellen en rekenen. Beweging is bovendien goed tegen de stress en vergroot het zelfvertrouwen.

Marco Neuvel, jeugdcoördinator bij HFC en eigenaar van de Haarlemse ‘beweegacademie’ Scopo Atletico is afgestudeerd in de bewegingswetenschappen aan de VU A’dam. Marco richt zich op het trainen van de fysieke en mentale vaardigheden van kinderen en hecht alle belang aan hun beweging: “Tot ongeveer je 25ste jaar is de frontale kwab in de hersenen in ontwikkeling. Dit hersengebied is verantwoordelijk voor veel psychische functies, zoals impulsbeheersing, beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning, sociaal gedrag, taal en geheugen. Bewegen heeft een positieve invloed op de frontale kwab en is dus – zeker in de jeugdjaren – van groot belang. Een betere bloedsomloop betekent meer zuurstof in dit hersengebied en dus betere prestaties.“

In een volgend, gezamenlijk blog van Spring en Scopo Atletico gaat Marco hier verder op in en geeft hij een aantal bewegingstips voor het verbeteren van leerprestaties en vergroten van zelfvertrouwen van jongeren. Voor nu alvast een tip van Spring: Braingym. In een eerder artikel schreef ik al over bepaalde bewegingsoefeningen waardoor de hersenen weer even wakker worden en het leren makkelijker gaat. Nuttig én leuk!

 

Column in Schoolmania

21-08-2017 Diederik ter Haar

Pubermania heeft het boek Schoolmania geschreven. Een must-read voor ouders (en kinderen), die zich willen voorbereiden op deze nieuwe en spannende periode. Spring Huiswerk is gevraagd een column over huiswerk te schrijven; over de balans tussen loslaten en begeleiden. Lees het hier.

Lees blogitem

Blog wordt Nieuws!

08-06-2017 Diederik ter Haar

De onderwerpen hieronder zijn nog steeds actueel, de berichten zelf helaas wat minder. Vanaf komend schooljaar zullen op deze plek nieuwsberichten worden geplaatst die interessant en actueel zijn voor ouders van middelbare scholieren. Stay tuned....

Lees blogitem

Lezing Pubermania

07-10-2015 Diederik ter Haar

Op dinsdagavond 13 oktober organiseert Spring i.s.m. Pubermania een eerste lezing in de nieuwe vestiging in het clubhuis van hockeyclub Alliance. 

Lees blogitem

De beste eindexamen-sites en tips op een rij

10-05-2015 Diederik ter Haar

Morgen beginnen de eindexamens. De sites met tips, examen-nieuws en handige video’s vliegen de eindexamenkandidaten om de oren. Spring zet hier een aantal op een rijtje.

Lees blogitem

Pubers en hun smartphone: 7 tips voor ouders

24-04-2015 Diederik ter Haar

In veel gezinnen is het een terugkerend gevecht: kinderen die druk in de weer zijn met hun smartphone en de ouders die daar iets van vinden. Hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je toch contact met elkaar blijven maken? Lees hier onze tips voor ouders.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt! Deel 2: Beweegtips voor het brein

26-11-2014 Marco Neuvel

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden. Lees hier een aantal beweegtips van Marco Neuvel, mede-eigenaar van de 'Beweegacademie' Scopo Atletico.

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 3: rust in huis

15-10-2014 Diederik ter Haar

Niets uitdagender dan een huis met lamlendige en lastige pubers, bij wie de hormonen door lijf en kamers gieren, tot rust brengen. Thuis is DE plek waar kids tot rust moeten komen.
Van humeurig en ruziënd tot rust en gezelligheid… Hoe zorg je hiervoor? 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 2: een goed voorbeeld

23-09-2014 Diederik ter Haar

Ouders weten meestal wel wat het beste is voor hun kind. En ze hebben meestal ook gelijk. Door het goede voorbeeld te geven (en je kind te helpen en te stimuleren) kun je als ouder samen met je kind de regie nemen in het bestrijden van stress. Doe bijv. eens samen een oefening; zo gek en zweverig hoeft het niet te zijn.

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 1: een goed gesprek

09-09-2014 Diederik ter Haar

De Nederlandse scholier ervaart veel stress, blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwswaarde van 0,0 natuurlijk; jongeren lijden al jaren aan een overkill aan prikkels, prestatiedruk en piekeren. Belangrijker is om te weten wat scholieren en ouders tegen de stress kunnen doen. Spring helpt zijn scholieren met (gratis) coaching en geeft hier een aantal tips aan ouders. 

Lees blogitem

Update! Spring, nu nog beter!

21-08-2014 Diederik ter Haar

De klanten en vriendenkring van Spring hebben het al gemerkt: het Spring-team is vernieuwd. Of noem het een update. Bij een update neem je het goede mee van het oude en voeg je die ingrediënten toe die het totale proces nog beter maken. Dat hebben wij nu gedaan!

Lees blogitem