header-3.jpg
Nieuws

Eindexamens: klagen en slikken

13-05-2014 Diederik ter Haar

Maandag zijn de eindexamens begonnen en na twee dagen staat de klachtenteller van Laks al op 20.000. Ik heb geen idee hoe serieus de klachten zijn (en worden genomen door de Onderwijsinspectie), maar dat examens beklagenswaardig zijn, is niets nieuws. Al lang is er kritiek dat eindexamens niet de beste manier zijn om de middelbare school af te sluiten. Want: te zware weging en momentopname. Ondertussen is er berusting dat ze het beste toetsmiddel zijn dat het schoolsysteem te bieden heeft. Geef mij maar een studiepunten-systeem.

De examenperiode leidt bij de scholieren niet alleen tot geklaag, maar ook tot stress. Zoveel is ook bij mij thuis wel duidelijk met een 15-jarige dochter én eindexamenkandidaat. Ik weet nog dat mijn moeder voor mijn eindexamens opeens kwam aanzetten met een doosje Valeriaan, dat zou me rustig maken. Ik kan me niet herinneren dat ik erg leed onder de examenstress (ik wist toch bijna zeker dat ik zou zakken), maar doordat mijn moeder me dat gaf, stond ik plots stijf van de zenuwen.

NRC Handelsblad meldde deze week dat de huisartsen in de examenperiode extra bètablokkers (kalmeringsmiddelen) voorschrijven aan gespannen kandidaten. Een stijging van 70% maar liefst. Ook pepmiddelen doen het goed. Als ik het BNN-programma ‘Spuiten en Slikken’ mag geloven, dan is ook de Ritalin tijdens de examenperiode niet aan te slepen. Het zou helpen bij de concentratie en ook om uren door te studeren. Ik gebruikte Dextro Energy, ook door mijn lieve moeder voor me gekocht. 

Bij Spring doen we ook aan stressreductie. Heel onschuldig: met coaching en ontspanningsoefeningen. En slikken doen we niet. Er komt nog geen Red Bull bij ons naar binnen. Met een goede voorbereiding (planning!) en evt. ook coaching (op bijv. faalangst en zelfvertrouwen) kom je er al. En dat biedt Spring dus. Daar zijn geen hulpmiddelen bij nodig.

Blogtip: Scholieren.com houdt alle interessante examenontwikkelingen overzichtelijk bij: http://www.scholieren.com/eindexamens2014


 

Column in Schoolmania

21-08-2017 Diederik ter Haar

Pubermania heeft het boek Schoolmania geschreven. Een must-read voor ouders (en kinderen), die zich willen voorbereiden op deze nieuwe en spannende periode. Spring Huiswerk is gevraagd een column over huiswerk te schrijven; over de balans tussen loslaten en begeleiden. Lees het hier.

Lees blogitem

Blog wordt Nieuws!

08-06-2017 Diederik ter Haar

De onderwerpen hieronder zijn nog steeds actueel, de berichten zelf helaas wat minder. Vanaf komend schooljaar zullen op deze plek nieuwsberichten worden geplaatst die interessant en actueel zijn voor ouders van middelbare scholieren. Stay tuned....

Lees blogitem

Lezing Pubermania

07-10-2015 Diederik ter Haar

Op dinsdagavond 13 oktober organiseert Spring i.s.m. Pubermania een eerste lezing in de nieuwe vestiging in het clubhuis van hockeyclub Alliance. 

Lees blogitem

De beste eindexamen-sites en tips op een rij

10-05-2015 Diederik ter Haar

Morgen beginnen de eindexamens. De sites met tips, examen-nieuws en handige video’s vliegen de eindexamenkandidaten om de oren. Spring zet hier een aantal op een rijtje.

Lees blogitem

Pubers en hun smartphone: 7 tips voor ouders

24-04-2015 Diederik ter Haar

In veel gezinnen is het een terugkerend gevecht: kinderen die druk in de weer zijn met hun smartphone en de ouders die daar iets van vinden. Hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je toch contact met elkaar blijven maken? Lees hier onze tips voor ouders.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt! Deel 2: Beweegtips voor het brein

26-11-2014 Marco Neuvel

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden. Lees hier een aantal beweegtips van Marco Neuvel, mede-eigenaar van de 'Beweegacademie' Scopo Atletico.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt!

07-11-2014 Diederik ter Haar

Een bewegende scholier presteert beter. Niet alleen op school, maar ook mentaal. Beweging is bijv. goed tegen de stress en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Niet zo gek dus dat scholen bewegingsonderwijs stimuleren. In een gezamenlijk blog-initiatief van Spring Huiswerk en de Haarlemse ‘beweegacademie’ Scopo Atletico deze keer aandacht voor het belang van bewegen. 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 3: rust in huis

15-10-2014 Diederik ter Haar

Niets uitdagender dan een huis met lamlendige en lastige pubers, bij wie de hormonen door lijf en kamers gieren, tot rust brengen. Thuis is DE plek waar kids tot rust moeten komen.
Van humeurig en ruziënd tot rust en gezelligheid… Hoe zorg je hiervoor? 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 2: een goed voorbeeld

23-09-2014 Diederik ter Haar

Ouders weten meestal wel wat het beste is voor hun kind. En ze hebben meestal ook gelijk. Door het goede voorbeeld te geven (en je kind te helpen en te stimuleren) kun je als ouder samen met je kind de regie nemen in het bestrijden van stress. Doe bijv. eens samen een oefening; zo gek en zweverig hoeft het niet te zijn.

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 1: een goed gesprek

09-09-2014 Diederik ter Haar

De Nederlandse scholier ervaart veel stress, blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwswaarde van 0,0 natuurlijk; jongeren lijden al jaren aan een overkill aan prikkels, prestatiedruk en piekeren. Belangrijker is om te weten wat scholieren en ouders tegen de stress kunnen doen. Spring helpt zijn scholieren met (gratis) coaching en geeft hier een aantal tips aan ouders. 

Lees blogitem