header-3.jpg
Nieuws

Bewegende scholieren? Dat helpt! Deel 2: Beweegtips voor het brein

26-11-2014 Marco Neuvel

GOED EN VEEL BEWEGEN = BETER LEREN,
GOED LEREN = BETER BEWEGEN

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden.

De meeste mensen denken niet meteen aan het brein als je denkt aan een voordeel van lichaamsbeweging, eerder aan het fysiek in vorm blijven. Lichaamsbeweging en mentale inspanning werken echter vanuit dezelfde verbindingen in het brein. Verbindingen tussen hersengebieden blijken niet alleen goed voor geheugenprocessen, maar ook voor fysieke processen. Bewegen verbetert je leervermogen, je geheugen en werkt tegen stress, depressiviteit en verslaving.
Voorbeeld: uit vele onderzoeken blijkt dat ouderen die op jonge leeftijd weinig of niet bewogen hebben, meer dementeren dan mensen die wel veel aan beweging hebben gedaan.

De jeugd van tegenwoordig brengt vele uren door achter de pc, tv of spelcomputer, waarbij in het weekend het hoogtepunt wordt behaald. Voor kinderen is de beweegnorm vastgesteld op 60 minuten matig intensief bewegen per dag. Je kunt je wel voorstellen dat weinig kinderen aan deze norm voldoen.  

Rond een half uur extra bewegen per dag geeft bij kinderen al een goed effect op de leerprestaties, blijkt uit onderzoek. Tot ongeveer 25 jaar ontwikkelt de prefrontale cortex (o.a. verantwoordelijk voor planning, sturing en sociaal gedrag) zich volop. Door te bewegen versterk je de verbindingen in dat gebied! Bij ouderen gaan deze functies als eerst achteruit en heb je dus een buffer opgebouwd voor je leven.

(Beweeg)tips voor het brein:

  • Ga nooit 4 uur achter elkaar studeren. Na 1 uur is de aandacht weggezakt, ga dan een half uur bewegen en dan zijn je prestaties weer beter.
  • Beweeg bij daglicht en bij voorkeur in een groep, dat heeft ook nog een sociaal doel.
  • Wees ook op andere gebieden actief, bijv. muziek of een andere geestelijke inspanning.
  • Doe het stapje voor stapje. Dan maak je de verbindingen in je hersenen aan om de volgende keer weer iets meer te kunnen uitvoeren en vergroot je je zelfvertrouwen.
  • Laat alle spieren en gewrichten aan bod komen. Alleen maar voetballen bijv. zorgt - door continu dezelfde beweging - voor een eenzijdige ontwikkeling van het brein!
  • Bewegen op muziek verbetert je aandacht, prestatie en blokkeert je vermoeidheid. Daarnaast zullen je bewegingen vloeiender verlopen. 
  • Do it now, zonder tegenslag geen overwinning!


Door Marco Neuvel, coördinator van de jeugd bij HFC en mede-eigenaar van de ‘Beweegacademie’ Scopo Atletico. Scopo Atletico verzorgt trainingen voor kinderen, zoals bijv. de Voetbalacademie, met het doel om hun fysieke en mentale vaardigheden te versterken. In de kerstvakantie verzorgt Scopo een beweegkamp, zie de flyer hieronder.

Column in Schoolmania

21-08-2017 Diederik ter Haar

Pubermania heeft het boek Schoolmania geschreven. Een must-read voor ouders (en kinderen), die zich willen voorbereiden op deze nieuwe en spannende periode. Spring Huiswerk is gevraagd een column over huiswerk te schrijven; over de balans tussen loslaten en begeleiden. Lees het hier.

Lees blogitem

Blog wordt Nieuws!

08-06-2017 Diederik ter Haar

De onderwerpen hieronder zijn nog steeds actueel, de berichten zelf helaas wat minder. Vanaf komend schooljaar zullen op deze plek nieuwsberichten worden geplaatst die interessant en actueel zijn voor ouders van middelbare scholieren. Stay tuned....

Lees blogitem

Lezing Pubermania

07-10-2015 Diederik ter Haar

Op dinsdagavond 13 oktober organiseert Spring i.s.m. Pubermania een eerste lezing in de nieuwe vestiging in het clubhuis van hockeyclub Alliance. 

Lees blogitem

De beste eindexamen-sites en tips op een rij

10-05-2015 Diederik ter Haar

Morgen beginnen de eindexamens. De sites met tips, examen-nieuws en handige video’s vliegen de eindexamenkandidaten om de oren. Spring zet hier een aantal op een rijtje.

Lees blogitem

Pubers en hun smartphone: 7 tips voor ouders

24-04-2015 Diederik ter Haar

In veel gezinnen is het een terugkerend gevecht: kinderen die druk in de weer zijn met hun smartphone en de ouders die daar iets van vinden. Hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je toch contact met elkaar blijven maken? Lees hier onze tips voor ouders.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt!

07-11-2014 Diederik ter Haar

Een bewegende scholier presteert beter. Niet alleen op school, maar ook mentaal. Beweging is bijv. goed tegen de stress en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Niet zo gek dus dat scholen bewegingsonderwijs stimuleren. In een gezamenlijk blog-initiatief van Spring Huiswerk en de Haarlemse ‘beweegacademie’ Scopo Atletico deze keer aandacht voor het belang van bewegen. 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 3: rust in huis

15-10-2014 Diederik ter Haar

Niets uitdagender dan een huis met lamlendige en lastige pubers, bij wie de hormonen door lijf en kamers gieren, tot rust brengen. Thuis is DE plek waar kids tot rust moeten komen.
Van humeurig en ruziënd tot rust en gezelligheid… Hoe zorg je hiervoor? 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 2: een goed voorbeeld

23-09-2014 Diederik ter Haar

Ouders weten meestal wel wat het beste is voor hun kind. En ze hebben meestal ook gelijk. Door het goede voorbeeld te geven (en je kind te helpen en te stimuleren) kun je als ouder samen met je kind de regie nemen in het bestrijden van stress. Doe bijv. eens samen een oefening; zo gek en zweverig hoeft het niet te zijn.

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 1: een goed gesprek

09-09-2014 Diederik ter Haar

De Nederlandse scholier ervaart veel stress, blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwswaarde van 0,0 natuurlijk; jongeren lijden al jaren aan een overkill aan prikkels, prestatiedruk en piekeren. Belangrijker is om te weten wat scholieren en ouders tegen de stress kunnen doen. Spring helpt zijn scholieren met (gratis) coaching en geeft hier een aantal tips aan ouders. 

Lees blogitem

Update! Spring, nu nog beter!

21-08-2014 Diederik ter Haar

De klanten en vriendenkring van Spring hebben het al gemerkt: het Spring-team is vernieuwd. Of noem het een update. Bij een update neem je het goede mee van het oude en voeg je die ingrediënten toe die het totale proces nog beter maken. Dat hebben wij nu gedaan!

Lees blogitem