header-3.jpg
Nieuws

Pubers en hun smartphone: 7 tips voor ouders

24-04-2015 Diederik ter Haar

Vandaag begint de meivakantie. Een heerlijk moment om uit te rusten en de batterij op te laden voor de laatste maanden van het schooljaar. Voor veel pubers is het ook een periode om zo min mogelijk tot niets te ‘hoeven’ (“Ik heb toch vakantie!”). Dit vaak tot grote ergernis van de ouders, want de favoriete houding bij het ‘niets hoeven’ is languit op de bank en met de smartphone in de hand.


Ook bij mij thuis is het een terugkerend gevecht: kinderen die druk in de weer zijn met hun iPhone en wij ouders die daar iets van vinden. Hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je toch contact met elkaar blijven maken? Hieronder volgen een paar tips voor ouders om de meivakantie zonder ergernissen door te komen:

  1. Geef zelf het goede voorbeeld! Weersta de verleiding om steeds je Facebook, Whatsapp of mail te checken. Een kind trekt zich niets aan van adviezen en regels van ouders die zelf aan hun mobiel verslaafd zijn. Alleen goed voorbeeld doet goed volgen.
  2. Stel regels aan het gebruik van de smartphone. Klinkt als een a-b-c-tje, maar pubers hebben grenzen nodig. Stel per dag bijvoorbeeld een wifi- en/of oortjesloze periode in en vraag om de telefoon weg te leggen als je met elkaar praat.  3. Doe dingen samen. Even met aandacht aanwezig zijn. Of het nu een spelletje is of samen winkelen, zowel ouders als kinderen leven op van quality time met elkaar. Dat kan ook best achter het geliefde beeldscherm. Bijvoorbeeld een wedstrijdje ‘Wie maakt de beste selfie’, samen naar een Netflix-serie kijken of een potje Wii-en.
  4. Zorg dat je kind de telefoon ’s avonds beneden laat. Een vakantie is om uit te rusten, niet om tot diep in de nacht online te blijven met vrienden.
  5. Praat in de vakantie eens met je kind over zijn telefoongebruik. En dan niet op een zeurende, veroordelende manier. Gewoon uit interesse: “wat doe je”, “waar hebben jullie het dan over” en “met wie”. Veel van de wereld van je kind speelt zich online af, dus is het leuk om te weten hoe die wereld er uit ziet.
  6. Beloon succes: “Hartstikke fijn dat je niet op je telefoon zit!”
  7. Doe vooral niet te moeilijk! Onze kinderen groeien nu eenmaal op in een digitale wereld. De uitdaging ligt ook bij ouders om hiermee om te kunnen gaan. Stel je vooral open en veroordeel niet te snel.

In een volgend blog ga ik verder in op pubers en social media. Waarom en hoe gebruiken ze het, en wat zijn de gevolgen? Voor nu wens ik alle scholieren, ouders en andere vrienden van Spring een heerlijke meivakantie!

 

Column in Schoolmania

21-08-2017 Diederik ter Haar

Pubermania heeft het boek Schoolmania geschreven. Een must-read voor ouders (en kinderen), die zich willen voorbereiden op deze nieuwe en spannende periode. Spring Huiswerk is gevraagd een column over huiswerk te schrijven; over de balans tussen loslaten en begeleiden. Lees het hier.

Lees blogitem

Blog wordt Nieuws!

08-06-2017 Diederik ter Haar

De onderwerpen hieronder zijn nog steeds actueel, de berichten zelf helaas wat minder. Vanaf komend schooljaar zullen op deze plek nieuwsberichten worden geplaatst die interessant en actueel zijn voor ouders van middelbare scholieren. Stay tuned....

Lees blogitem

Lezing Pubermania

07-10-2015 Diederik ter Haar

Op dinsdagavond 13 oktober organiseert Spring i.s.m. Pubermania een eerste lezing in de nieuwe vestiging in het clubhuis van hockeyclub Alliance. 

Lees blogitem

De beste eindexamen-sites en tips op een rij

10-05-2015 Diederik ter Haar

Morgen beginnen de eindexamens. De sites met tips, examen-nieuws en handige video’s vliegen de eindexamenkandidaten om de oren. Spring zet hier een aantal op een rijtje.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt! Deel 2: Beweegtips voor het brein

26-11-2014 Marco Neuvel

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden. Lees hier een aantal beweegtips van Marco Neuvel, mede-eigenaar van de 'Beweegacademie' Scopo Atletico.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt!

07-11-2014 Diederik ter Haar

Een bewegende scholier presteert beter. Niet alleen op school, maar ook mentaal. Beweging is bijv. goed tegen de stress en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Niet zo gek dus dat scholen bewegingsonderwijs stimuleren. In een gezamenlijk blog-initiatief van Spring Huiswerk en de Haarlemse ‘beweegacademie’ Scopo Atletico deze keer aandacht voor het belang van bewegen. 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 3: rust in huis

15-10-2014 Diederik ter Haar

Niets uitdagender dan een huis met lamlendige en lastige pubers, bij wie de hormonen door lijf en kamers gieren, tot rust brengen. Thuis is DE plek waar kids tot rust moeten komen.
Van humeurig en ruziënd tot rust en gezelligheid… Hoe zorg je hiervoor? 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 2: een goed voorbeeld

23-09-2014 Diederik ter Haar

Ouders weten meestal wel wat het beste is voor hun kind. En ze hebben meestal ook gelijk. Door het goede voorbeeld te geven (en je kind te helpen en te stimuleren) kun je als ouder samen met je kind de regie nemen in het bestrijden van stress. Doe bijv. eens samen een oefening; zo gek en zweverig hoeft het niet te zijn.

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 1: een goed gesprek

09-09-2014 Diederik ter Haar

De Nederlandse scholier ervaart veel stress, blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwswaarde van 0,0 natuurlijk; jongeren lijden al jaren aan een overkill aan prikkels, prestatiedruk en piekeren. Belangrijker is om te weten wat scholieren en ouders tegen de stress kunnen doen. Spring helpt zijn scholieren met (gratis) coaching en geeft hier een aantal tips aan ouders. 

Lees blogitem

Update! Spring, nu nog beter!

21-08-2014 Diederik ter Haar

De klanten en vriendenkring van Spring hebben het al gemerkt: het Spring-team is vernieuwd. Of noem het een update. Bij een update neem je het goede mee van het oude en voeg je die ingrediënten toe die het totale proces nog beter maken. Dat hebben wij nu gedaan!

Lees blogitem