header-3.jpg
Nieuws

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 1: een goed gesprek

09-09-2014 Diederik ter Haar

De Nederlandse scholier ervaart veel stress, blijkt uit nieuw onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag. Nieuwswaarde van 0,0 natuurlijk; jongeren lijden al jaren aan een overkill aan prikkels, prestatiedruk en piekeren. Belangrijker is om te weten wat scholieren en ouders tegen de stress kunnen doen. Spring helpt zijn scholieren met (gratis) coaching en geeft hier een aantal tips aan ouders. 

Spring biedt niet alleen huiswerkbegeleiding en bijles, maar ook coaching. Door goed naar de scholier te kijken en te luisteren of samen een oefening te doen, helpen we het kind zijn negatieve gedachten en gevoelens weg te nemen. Idee hierachter: een scholier die beter in zijn/haar vel zit haalt betere schoolresultaten.

 

En wat kunnen de ouders zelf doen? Spring geeft de komende weken een aantal tips voor stressreductie.

 

VANDAAG TIP 1: EEN GOED GESPREK

Veilig met je ouders kunnen praten is belangrijk voor jongeren en helpt om spanning te verminderen. Ouders kunnen hierbij het initiatief nemen, met de volgende stappen:

Stap 1: (h)erken de signalen van stress. Er is vaak niet veel voor nodig om te zien dat een kind lijdt of ergens last van heeft. Zorg dat het kind zich gezien voelt. Negeer het probleem niet of maak het niet kleiner, maar erken zijn/haar emoties.

Stap 2: vind het juiste moment voor een gesprek, bijv. als jij en je kind geen haast hebben. Neem de tijd en wees (met aandacht!) aanwezig. Misschien helpt het om tijdens het praten samen iets te doen (autorijden, samen achter de computer etc.).

Stap 3: geef je kind positieve waardering. Zeg dat het oké is om niet perfect te zijn, focus op het positieve en moedig je kind aan om over zijn spanningen te praten. Denk zelf ook positief, want negatieve gedachten werken door in je non-verbale communicatie.

Stap 4: als het gesprek niet op gang komt, blijf rustig en vraag door. Probeer eens een andere ingang. Verdiep je in de belevingswereld van je kind en zoek naar een onderwerp dat jullie bindt. Vanuit daar kunnen jullie dan weer verder praten. 

Stap 5: let goed op je eigen taalgebruik, vaak zit er een verborgen lading in waar je niet bewust van bent. Een voorbeeld: de meeste ouders zeggen geen verwachting te hebben van de schoolprestaties van hun kind. “Van ons hoeft hij helemaal geen VWO te doen, HAVO is ook goed”. Hoe vaak ze het ook zeggen en hoe goed ze het ook bedoelen, een kind blijkt vaak toch tegen een verwachtingspatroon van ouders te vechten. Kleine boodschappen kunnen soms jaren- of een levenslang van invloed zijn.


Volgende keer TIP 2: geef als ouders het goede voorbeeld!

 

Column in Schoolmania

21-08-2017 Diederik ter Haar

Pubermania heeft het boek Schoolmania geschreven. Een must-read voor ouders (en kinderen), die zich willen voorbereiden op deze nieuwe en spannende periode. Spring Huiswerk is gevraagd een column over huiswerk te schrijven; over de balans tussen loslaten en begeleiden. Lees het hier.

Lees blogitem

Blog wordt Nieuws!

08-06-2017 Diederik ter Haar

De onderwerpen hieronder zijn nog steeds actueel, de berichten zelf helaas wat minder. Vanaf komend schooljaar zullen op deze plek nieuwsberichten worden geplaatst die interessant en actueel zijn voor ouders van middelbare scholieren. Stay tuned....

Lees blogitem

Lezing Pubermania

07-10-2015 Diederik ter Haar

Op dinsdagavond 13 oktober organiseert Spring i.s.m. Pubermania een eerste lezing in de nieuwe vestiging in het clubhuis van hockeyclub Alliance. 

Lees blogitem

De beste eindexamen-sites en tips op een rij

10-05-2015 Diederik ter Haar

Morgen beginnen de eindexamens. De sites met tips, examen-nieuws en handige video’s vliegen de eindexamenkandidaten om de oren. Spring zet hier een aantal op een rijtje.

Lees blogitem

Pubers en hun smartphone: 7 tips voor ouders

24-04-2015 Diederik ter Haar

In veel gezinnen is het een terugkerend gevecht: kinderen die druk in de weer zijn met hun smartphone en de ouders die daar iets van vinden. Hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je toch contact met elkaar blijven maken? Lees hier onze tips voor ouders.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt! Deel 2: Beweegtips voor het brein

26-11-2014 Marco Neuvel

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden. Lees hier een aantal beweegtips van Marco Neuvel, mede-eigenaar van de 'Beweegacademie' Scopo Atletico.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt!

07-11-2014 Diederik ter Haar

Een bewegende scholier presteert beter. Niet alleen op school, maar ook mentaal. Beweging is bijv. goed tegen de stress en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Niet zo gek dus dat scholen bewegingsonderwijs stimuleren. In een gezamenlijk blog-initiatief van Spring Huiswerk en de Haarlemse ‘beweegacademie’ Scopo Atletico deze keer aandacht voor het belang van bewegen. 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 3: rust in huis

15-10-2014 Diederik ter Haar

Niets uitdagender dan een huis met lamlendige en lastige pubers, bij wie de hormonen door lijf en kamers gieren, tot rust brengen. Thuis is DE plek waar kids tot rust moeten komen.
Van humeurig en ruziënd tot rust en gezelligheid… Hoe zorg je hiervoor? 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 2: een goed voorbeeld

23-09-2014 Diederik ter Haar

Ouders weten meestal wel wat het beste is voor hun kind. En ze hebben meestal ook gelijk. Door het goede voorbeeld te geven (en je kind te helpen en te stimuleren) kun je als ouder samen met je kind de regie nemen in het bestrijden van stress. Doe bijv. eens samen een oefening; zo gek en zweverig hoeft het niet te zijn.

Lees blogitem

Update! Spring, nu nog beter!

21-08-2014 Diederik ter Haar

De klanten en vriendenkring van Spring hebben het al gemerkt: het Spring-team is vernieuwd. Of noem het een update. Bij een update neem je het goede mee van het oude en voeg je die ingrediënten toe die het totale proces nog beter maken. Dat hebben wij nu gedaan!

Lees blogitem