header-3.jpg
Nieuws

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 2: een goed voorbeeld

23-09-2014 Diederik ter Haar

In mijn vorige blog sprak ik ook over het nut van een goed gesprek om de spanning bij jongeren te verminderen. Praten lucht op, schept duidelijkheid en begrip en zorgt ervoor dat je kind zich gehoord voelt.

VANDAAG TIP 2: EEN GOED VOORBEELD

Ouders weten meestal wel wat het beste is voor hun kind. En ze hebben meestal ook gelijk. Door het goede voorbeeld te geven (en je kind te helpen en te stimuleren) kun je als ouder samen met je kind de regie nemen in het bestrijden van stress. 

Een puber zal niet snel zelf het initiatief nemen om een cursus Mindfulness of meditatie te volgen, of op zijn ademhaling letten. Maar toch zijn dat ontstress-manieren bij uitstek. Wat voor ouderen werkt, werkt ook zeker voor jongeren. Haal cursussen en ontspanningsoefeningen uit de ‘zweverige sfeer’ en zeg dat zoveel acteurs, popartiesten en sporters ze doen.

Er zijn ontspanningsoefeningen, die instant stress relief bieden en snel en makkelijk door een jongere te doen zijn. Maak je kind bijv. bewust van zijn/haar ademhaling. Iedere ouder kent wel een effectieve ademhalingsoefening. Ook visualisatie-oefeningen werken krachtig bij jongeren. Vraag je kind de ogen dicht te doen en zich een ontspannen situatie voor te stellen, op het strand of in een hangmat bijv. Haal de geluiden, geuren en sensaties erbij en laat je kind dit enkele minuten ervaren. Deze oefening kan later op stress-momenten worden ingezet om even te ontsnappen en ontspannen.

Door zelf simpelweg af en toe in het bijzijn van je kind een paar oefeningen te doen (op de bank bijv.), zien ze hoe het kan. Als ouder hoef je er niet de nadruk op te leggen; dat kan irritaties opwekken. Je doet het gewoon voor jezelf. Stiekem nemen pubers heel veel over van hun ouders.

Stimuleer ook dat je kind genoeg beweegt. Sporten, fietsen, (samen) wandelen; het zijn allemaal uitstekende, gezonde manieren om de spanning te ontladen. Maar sport vooral zelf! Practice what you preach...

Geef als ouder steeds het goede voorbeeld. Ouders met stress zijn nog altijd een veel normaler fenomeen dan jongeren met stress. Dus blijf kalm! Kinderen kijken naar hun ouders hoe ze reageren in bepaalde situaties. En kinderen zijn als sponzen; ze absorberen de (negatieve) emoties van ouders zonder dat ze (en hun ouders) zich hiervan bewust zijn. Als je zelf gespannen bent, dan pikt je kind dit op. Dus let daarop en werk aan je eigen stress-management.

In het volgende, laatste blog over jongeren en stress nog meer tips. Onder meer over slapen en de constante stroom van informatie en communicatie. Ook daar kunnen ouders nog wel eens het goede voorbeeld geven...

 

Column in Schoolmania

21-08-2017 Diederik ter Haar

Pubermania heeft het boek Schoolmania geschreven. Een must-read voor ouders (en kinderen), die zich willen voorbereiden op deze nieuwe en spannende periode. Spring Huiswerk is gevraagd een column over huiswerk te schrijven; over de balans tussen loslaten en begeleiden. Lees het hier.

Lees blogitem

Blog wordt Nieuws!

08-06-2017 Diederik ter Haar

De onderwerpen hieronder zijn nog steeds actueel, de berichten zelf helaas wat minder. Vanaf komend schooljaar zullen op deze plek nieuwsberichten worden geplaatst die interessant en actueel zijn voor ouders van middelbare scholieren. Stay tuned....

Lees blogitem

Lezing Pubermania

07-10-2015 Diederik ter Haar

Op dinsdagavond 13 oktober organiseert Spring i.s.m. Pubermania een eerste lezing in de nieuwe vestiging in het clubhuis van hockeyclub Alliance. 

Lees blogitem

De beste eindexamen-sites en tips op een rij

10-05-2015 Diederik ter Haar

Morgen beginnen de eindexamens. De sites met tips, examen-nieuws en handige video’s vliegen de eindexamenkandidaten om de oren. Spring zet hier een aantal op een rijtje.

Lees blogitem

Pubers en hun smartphone: 7 tips voor ouders

24-04-2015 Diederik ter Haar

In veel gezinnen is het een terugkerend gevecht: kinderen die druk in de weer zijn met hun smartphone en de ouders die daar iets van vinden. Hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je toch contact met elkaar blijven maken? Lees hier onze tips voor ouders.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt! Deel 2: Beweegtips voor het brein

26-11-2014 Marco Neuvel

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden. Lees hier een aantal beweegtips van Marco Neuvel, mede-eigenaar van de 'Beweegacademie' Scopo Atletico.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt!

07-11-2014 Diederik ter Haar

Een bewegende scholier presteert beter. Niet alleen op school, maar ook mentaal. Beweging is bijv. goed tegen de stress en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Niet zo gek dus dat scholen bewegingsonderwijs stimuleren. In een gezamenlijk blog-initiatief van Spring Huiswerk en de Haarlemse ‘beweegacademie’ Scopo Atletico deze keer aandacht voor het belang van bewegen. 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 3: rust in huis

15-10-2014 Diederik ter Haar

Niets uitdagender dan een huis met lamlendige en lastige pubers, bij wie de hormonen door lijf en kamers gieren, tot rust brengen. Thuis is DE plek waar kids tot rust moeten komen.
Van humeurig en ruziënd tot rust en gezelligheid… Hoe zorg je hiervoor? 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 1: een goed gesprek

09-09-2014 Diederik ter Haar

De Nederlandse scholier ervaart veel stress, blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwswaarde van 0,0 natuurlijk; jongeren lijden al jaren aan een overkill aan prikkels, prestatiedruk en piekeren. Belangrijker is om te weten wat scholieren en ouders tegen de stress kunnen doen. Spring helpt zijn scholieren met (gratis) coaching en geeft hier een aantal tips aan ouders. 

Lees blogitem

Update! Spring, nu nog beter!

21-08-2014 Diederik ter Haar

De klanten en vriendenkring van Spring hebben het al gemerkt: het Spring-team is vernieuwd. Of noem het een update. Bij een update neem je het goede mee van het oude en voeg je die ingrediënten toe die het totale proces nog beter maken. Dat hebben wij nu gedaan!

Lees blogitem