header-3.jpg
Nieuws

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 3: rust in huis

15-10-2014 Diederik ter Haar

Het aantal jongeren met stress neemt schrikbarend toe. Ook bij Spring loopt een aantal scholieren rond dat moeilijk slaapt en zich ongezond zenuwachtig door de eerste schoolweken heeft geworsteld. Spring helpt. Met coaching. Het idee hierachter? Beter in je vel zitten leidt tot betere schoolresultaten!

Maar wat kun je doen als ouder? In mijn eerdere artikelen ben ik ingegaan op het belang van een goed gesprek met je kind en het geven van het goede voorbeeld. Nu aandacht voor het belang van rust in huis. Niets uitdagender dan een huis met lamlendige en lastige pubers, bij wie de hormonen door lijf en kamers gieren, tot rust brengen. Thuis is DE plek waar kids tot rust moeten komen.

 

VANDAAG TIP 3: RUST IN HUIS

Van humeurig en ruziënd tot rust en gezelligheid… Hoe zorg je hiervoor?

1. Stel grenzen aan schermen

Spreek regels af voor de smartphone (niet aan tafel, ’s avonds niet mee naar de slaapkamer), tv en de (spel)computer. Minimaal een half uur voor het slapen gaan de schermen uit. Deze geven namelijk wit licht, wat je hersenen interpreteren als daglicht. Pas zonder dit licht maken je hersenen melatonine aan, de stof waar je slaperig van wordt.

2. Zorg voor een goede nachtrust
Pubers hebben gemiddeld 8,5 tot 9,5 uur slaap nodig. Maar twee derde van de jongeren haalt dit; bij 20% is zelfs sprake van chronisch slaapgebrek. Pubers willen – als een volwassene – steeds later naar bed, terwijl hun lijf nog vraagt om een kinderslaap. Volgens slaapwetenschappers zijn dit goede slaaptijden (met een wekker om 7.00 uur): 

11-12 jaar: 21.00 uur
12-13 jaar: 21.00-21.30 uur
14-15 jaar: 21.30-22.00 uur 
15-16 jaar:  22.00-22.30 uur 
16-18 jaar:  22.30-23.00 uur 

3. Creëer rustmomenten
Ook bij mij draait de tv soms overuren, maar ik hoor mijn puber-kinderen (bijna) nooit klagen als ik hem uitzet. Beetje samen op de bank hangen en kletsen vinden ze dan heel fijn eigenlijk. Zorg dat je er zelf echt (ook mentaal!) bij bent. Zelf ook geen telefoons dus. Grote kans dat deze rustmomenten ruimte bieden voor een gesprek.
En eet zo vaak mogelijk samen, aan tafel. Dit zijn de momenten waarop er vaak pas echt rust is. Tijd met elkaar. En dus aandacht voor elkaar.

En wat als de rust in huis even ver te zoeken is? Pubers zijn geen engeltjes en ouders, broers en zussen fungeren als uitlaatklep. Stel grenzen, maar net zo belangrijk: toon begrip en leef mee. Weet dat er een wereld van verschil zit tussen de onverschilligheid van pubers en wat ze echt menen.

 

Column in Schoolmania

21-08-2017 Diederik ter Haar

Pubermania heeft het boek Schoolmania geschreven. Een must-read voor ouders (en kinderen), die zich willen voorbereiden op deze nieuwe en spannende periode. Spring Huiswerk is gevraagd een column over huiswerk te schrijven; over de balans tussen loslaten en begeleiden. Lees het hier.

Lees blogitem

Blog wordt Nieuws!

08-06-2017 Diederik ter Haar

De onderwerpen hieronder zijn nog steeds actueel, de berichten zelf helaas wat minder. Vanaf komend schooljaar zullen op deze plek nieuwsberichten worden geplaatst die interessant en actueel zijn voor ouders van middelbare scholieren. Stay tuned....

Lees blogitem

Lezing Pubermania

07-10-2015 Diederik ter Haar

Op dinsdagavond 13 oktober organiseert Spring i.s.m. Pubermania een eerste lezing in de nieuwe vestiging in het clubhuis van hockeyclub Alliance. 

Lees blogitem

De beste eindexamen-sites en tips op een rij

10-05-2015 Diederik ter Haar

Morgen beginnen de eindexamens. De sites met tips, examen-nieuws en handige video’s vliegen de eindexamenkandidaten om de oren. Spring zet hier een aantal op een rijtje.

Lees blogitem

Pubers en hun smartphone: 7 tips voor ouders

24-04-2015 Diederik ter Haar

In veel gezinnen is het een terugkerend gevecht: kinderen die druk in de weer zijn met hun smartphone en de ouders die daar iets van vinden. Hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je toch contact met elkaar blijven maken? Lees hier onze tips voor ouders.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt! Deel 2: Beweegtips voor het brein

26-11-2014 Marco Neuvel

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden. Lees hier een aantal beweegtips van Marco Neuvel, mede-eigenaar van de 'Beweegacademie' Scopo Atletico.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt!

07-11-2014 Diederik ter Haar

Een bewegende scholier presteert beter. Niet alleen op school, maar ook mentaal. Beweging is bijv. goed tegen de stress en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Niet zo gek dus dat scholen bewegingsonderwijs stimuleren. In een gezamenlijk blog-initiatief van Spring Huiswerk en de Haarlemse ‘beweegacademie’ Scopo Atletico deze keer aandacht voor het belang van bewegen. 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 2: een goed voorbeeld

23-09-2014 Diederik ter Haar

Ouders weten meestal wel wat het beste is voor hun kind. En ze hebben meestal ook gelijk. Door het goede voorbeeld te geven (en je kind te helpen en te stimuleren) kun je als ouder samen met je kind de regie nemen in het bestrijden van stress. Doe bijv. eens samen een oefening; zo gek en zweverig hoeft het niet te zijn.

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 1: een goed gesprek

09-09-2014 Diederik ter Haar

De Nederlandse scholier ervaart veel stress, blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwswaarde van 0,0 natuurlijk; jongeren lijden al jaren aan een overkill aan prikkels, prestatiedruk en piekeren. Belangrijker is om te weten wat scholieren en ouders tegen de stress kunnen doen. Spring helpt zijn scholieren met (gratis) coaching en geeft hier een aantal tips aan ouders. 

Lees blogitem

Update! Spring, nu nog beter!

21-08-2014 Diederik ter Haar

De klanten en vriendenkring van Spring hebben het al gemerkt: het Spring-team is vernieuwd. Of noem het een update. Bij een update neem je het goede mee van het oude en voeg je die ingrediënten toe die het totale proces nog beter maken. Dat hebben wij nu gedaan!

Lees blogitem