header-3.jpg
Nieuws

“Vakantie is toch om niets te doen?”

07-01-2014 Diederik ter Haar

De nummer één van goede voornemens bij een poll op scholieren.com is hoopgevend. Bijna de helft van de ruim 10.000 stemmers neemt zich voor om eerder te beginnen aan zijn/haar huiswerk. Gevolgd door ‘meer sporten’ en ‘aardiger zijn voor mijn ouders’. Dat belooft wat!

De kerstvakantie is voorbij en in de regio Haarlem zijn scholieren weer volop aan de bak. Een dagje rustig inkomen is er vaak niet bij. Nee, een aantal scholen zet meteen de beruchte proefwerkweek in. Waarschijnlijk onder het mom van ‘genoeg tijd gehad om je voor te bereiden’, terwijl het veel meer weg heeft van een spelletje ‘Leerling pesten’. Eindelijk kerstvakantie en dan twee weken lang het knagende gevoel hebben dat je moet leren, terwijl iedereen om je heen aan het relaxen is.
Waarom de toetsweken niet plannen vóór de vakantie? Onze scholier Joppe heeft zich in december uit de naad gewerkt voor zijn proefwerkweek om – compleet tevreden over zijn eigen inzet – twee weken echt vrij te zijn. Lijkt logisch, toch?

De kerstvakantie is er om te skiën, bij opa en oma langs te gaan, te ranzen op de bank met laptop of tv, de stad in te gaan met je vriendinnen of vuurwerk af te steken met je vrienden. Zoals ouders (leraren!) het nodig hebben om even niets te doen, de batterij op te laden en te genieten van quality time met het gezin, hebben de kinderen die behoefte net zozeer. Toegegeven, ook bij mij thuis nam de ergernis toe over het te grote aantal pyjama-dagen. “Ga eens wat doen” vs. “Vakantie is toch om niets te doen?”. In balans of niet, uiteindelijk wint de laatste. En terecht.

Nog even terug naar de goede huiswerk-voornemens. Altijd goed voor de mindset natuurlijk, maar het is helaas bekend dat goede voornemens al voor de derde week van januari sneuvelen. En bij wie kunnen de scholieren (en hun ouders) dan terecht? Juist ja....

Column in Schoolmania

21-08-2017 Diederik ter Haar

Pubermania heeft het boek Schoolmania geschreven. Een must-read voor ouders (en kinderen), die zich willen voorbereiden op deze nieuwe en spannende periode. Spring Huiswerk is gevraagd een column over huiswerk te schrijven; over de balans tussen loslaten en begeleiden. Lees het hier.

Lees blogitem

Blog wordt Nieuws!

08-06-2017 Diederik ter Haar

De onderwerpen hieronder zijn nog steeds actueel, de berichten zelf helaas wat minder. Vanaf komend schooljaar zullen op deze plek nieuwsberichten worden geplaatst die interessant en actueel zijn voor ouders van middelbare scholieren. Stay tuned....

Lees blogitem

Lezing Pubermania

07-10-2015 Diederik ter Haar

Op dinsdagavond 13 oktober organiseert Spring i.s.m. Pubermania een eerste lezing in de nieuwe vestiging in het clubhuis van hockeyclub Alliance. 

Lees blogitem

De beste eindexamen-sites en tips op een rij

10-05-2015 Diederik ter Haar

Morgen beginnen de eindexamens. De sites met tips, examen-nieuws en handige video’s vliegen de eindexamenkandidaten om de oren. Spring zet hier een aantal op een rijtje.

Lees blogitem

Pubers en hun smartphone: 7 tips voor ouders

24-04-2015 Diederik ter Haar

In veel gezinnen is het een terugkerend gevecht: kinderen die druk in de weer zijn met hun smartphone en de ouders die daar iets van vinden. Hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je toch contact met elkaar blijven maken? Lees hier onze tips voor ouders.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt! Deel 2: Beweegtips voor het brein

26-11-2014 Marco Neuvel

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden. Lees hier een aantal beweegtips van Marco Neuvel, mede-eigenaar van de 'Beweegacademie' Scopo Atletico.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt!

07-11-2014 Diederik ter Haar

Een bewegende scholier presteert beter. Niet alleen op school, maar ook mentaal. Beweging is bijv. goed tegen de stress en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Niet zo gek dus dat scholen bewegingsonderwijs stimuleren. In een gezamenlijk blog-initiatief van Spring Huiswerk en de Haarlemse ‘beweegacademie’ Scopo Atletico deze keer aandacht voor het belang van bewegen. 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 3: rust in huis

15-10-2014 Diederik ter Haar

Niets uitdagender dan een huis met lamlendige en lastige pubers, bij wie de hormonen door lijf en kamers gieren, tot rust brengen. Thuis is DE plek waar kids tot rust moeten komen.
Van humeurig en ruziënd tot rust en gezelligheid… Hoe zorg je hiervoor? 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 2: een goed voorbeeld

23-09-2014 Diederik ter Haar

Ouders weten meestal wel wat het beste is voor hun kind. En ze hebben meestal ook gelijk. Door het goede voorbeeld te geven (en je kind te helpen en te stimuleren) kun je als ouder samen met je kind de regie nemen in het bestrijden van stress. Doe bijv. eens samen een oefening; zo gek en zweverig hoeft het niet te zijn.

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 1: een goed gesprek

09-09-2014 Diederik ter Haar

De Nederlandse scholier ervaart veel stress, blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwswaarde van 0,0 natuurlijk; jongeren lijden al jaren aan een overkill aan prikkels, prestatiedruk en piekeren. Belangrijker is om te weten wat scholieren en ouders tegen de stress kunnen doen. Spring helpt zijn scholieren met (gratis) coaching en geeft hier een aantal tips aan ouders. 

Lees blogitem