header-3.jpg
Nieuws

Column in Schoolmania

21-08-2017 Diederik ter Haar

Huiswerk, de delicate balans tussen loslaten en begeleiden

Huiswerk, een spannende uitdaging voor nieuwe middelbare scholieren. Maar ook vaak voor hun ouders. Als jouw kind straks dagelijks huiswerk krijgt, wat kun je dan het beste doen? Loslaten, begeleiden of van een afstandje meegluren via magister (digitaal leerlingvolgsysteem)?

Mijn ervaring als huiswerkbegeleider leert dat veel ouders gedoe hebben met hun kind over huiswerk. Met de beste intenties probeer je je kind te motiveren of te ondersteunen en toch botst het. Ook als vader van een brugklasleerling en 18-jarige dochter weet ik er alles van. Meestal is mijn aangeboden hulp voor hen een vervelende bemoeienis, een bron van irritatie. Terugtrekken dan maar? Ook niet de oplossing. Als ouder wil je toch ook gewoon betrokken en geïnteresseerd zijn?

Hoe kun je je kind een goede begeleiding bieden bij het maken van zijn huiswerk – met als doel dat hij leert dit zelfstandig te doen – zonder dat dit thuis een strijd wordt?

Hier volgen drie do’s-and-dont’s: 

Ga je kind niet controleren.
Hoe moeilijk dat soms ook kan zijn, heb vertrouwen in de inspanningen van je kind. Zodra je je kind gaat controleren of deze zijn huiswerk wel (goed) maakt, dan bevind je je op een hellend vlak. Vertrouwen in je kind betekent dus  dat je niet steeds het magister van je kind controleert op cijfers en huiswerk. Doodzonde nummer een.

Laat je kind het zelf oplossen
Kinderen in de schoolgaande leeftijd nemen steeds meer eigen beslissingen en maken daarbij fouten. Daar leren ze van. Je kunt niet alles voor hem of haar oplossen. Weersta bijvoorbeeld de neiging om het werkstuk van je kind af te maken. Ook al scheelt dat tijd en gezeur. Het helpt je kind niet, hoe goedbedoeld ook.

Blijf betrokken!
Je hoeft niet altijd maar afstand te houden. Het is juist fijn voor je kind als ouders betrokken zijn. Maar wel vanuit interesse en niet vanuit wantrouwen. Wantrouwen komt meestal voort uit de angst en zorg van ouders dat hun kind het allemaal niet aankan. Dus probeer de neiging te weerstaan om iedere dag te controleren of het huiswerk af is. Wel kun je bijvoorbeeld aanbieden om het so aardrijkskunde van morgen nog te overhoren.

Ouders en het huiswerk van hun kind… het is een delicate balans tussen loslaten en begeleiden. Geef je kind vertrouwen en een gevoel van zelfstandigheid. Laat hem of haar fouten maken, ondersteun waar nodig, maar zit er niet teveel bovenop. Vermijd ook opmerkingen, verwijten of adviezen hoe het beter moet. En maak al helemaal geen ruzie over het huiswerk. Het is zonde van de sfeer in huis als het huiswerk van je kind vervalt tot een dagelijkse strijd.

Blog wordt Nieuws!

08-06-2017 Diederik ter Haar

De onderwerpen hieronder zijn nog steeds actueel, de berichten zelf helaas wat minder. Vanaf komend schooljaar zullen op deze plek nieuwsberichten worden geplaatst die interessant en actueel zijn voor ouders van middelbare scholieren. Stay tuned....

Lees blogitem

Lezing Pubermania

07-10-2015 Diederik ter Haar

Op dinsdagavond 13 oktober organiseert Spring i.s.m. Pubermania een eerste lezing in de nieuwe vestiging in het clubhuis van hockeyclub Alliance. 

Lees blogitem

De beste eindexamen-sites en tips op een rij

10-05-2015 Diederik ter Haar

Morgen beginnen de eindexamens. De sites met tips, examen-nieuws en handige video’s vliegen de eindexamenkandidaten om de oren. Spring zet hier een aantal op een rijtje.

Lees blogitem

Pubers en hun smartphone: 7 tips voor ouders

24-04-2015 Diederik ter Haar

In veel gezinnen is het een terugkerend gevecht: kinderen die druk in de weer zijn met hun smartphone en de ouders die daar iets van vinden. Hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je toch contact met elkaar blijven maken? Lees hier onze tips voor ouders.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt! Deel 2: Beweegtips voor het brein

26-11-2014 Marco Neuvel

Lichaamsbeweging houdt ons brein in shape. Alleen bewegen kinderen steeds minder tegenwoordig; t.o.v. zo'n 30 jaar geleden is de mentale en fysieke fitheid van kinderen een stuk minder geworden. Lees hier een aantal beweegtips van Marco Neuvel, mede-eigenaar van de 'Beweegacademie' Scopo Atletico.

Lees blogitem

Bewegende scholieren? Dat helpt!

07-11-2014 Diederik ter Haar

Een bewegende scholier presteert beter. Niet alleen op school, maar ook mentaal. Beweging is bijv. goed tegen de stress en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Niet zo gek dus dat scholen bewegingsonderwijs stimuleren. In een gezamenlijk blog-initiatief van Spring Huiswerk en de Haarlemse ‘beweegacademie’ Scopo Atletico deze keer aandacht voor het belang van bewegen. 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 3: rust in huis

15-10-2014 Diederik ter Haar

Niets uitdagender dan een huis met lamlendige en lastige pubers, bij wie de hormonen door lijf en kamers gieren, tot rust brengen. Thuis is DE plek waar kids tot rust moeten komen.
Van humeurig en ruziënd tot rust en gezelligheid… Hoe zorg je hiervoor? 

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 2: een goed voorbeeld

23-09-2014 Diederik ter Haar

Ouders weten meestal wel wat het beste is voor hun kind. En ze hebben meestal ook gelijk. Door het goede voorbeeld te geven (en je kind te helpen en te stimuleren) kun je als ouder samen met je kind de regie nemen in het bestrijden van stress. Doe bijv. eens samen een oefening; zo gek en zweverig hoeft het niet te zijn.

Lees blogitem

Scholieren met stress. Wat doe je eraan als ouder? Tip 1: een goed gesprek

09-09-2014 Diederik ter Haar

De Nederlandse scholier ervaart veel stress, blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwswaarde van 0,0 natuurlijk; jongeren lijden al jaren aan een overkill aan prikkels, prestatiedruk en piekeren. Belangrijker is om te weten wat scholieren en ouders tegen de stress kunnen doen. Spring helpt zijn scholieren met (gratis) coaching en geeft hier een aantal tips aan ouders. 

Lees blogitem

Update! Spring, nu nog beter!

21-08-2014 Diederik ter Haar

De klanten en vriendenkring van Spring hebben het al gemerkt: het Spring-team is vernieuwd. Of noem het een update. Bij een update neem je het goede mee van het oude en voeg je die ingrediënten toe die het totale proces nog beter maken. Dat hebben wij nu gedaan!

Lees blogitem